Stanovanjska skupina Kranj

Pisalo se je leto 1994, ko smo na Zlatem Polju v Kranju z dobro voljo in pripravljenostjo za delo napolnili dve nadstropji večstanovanjskega bloka. Naša stanovanjska skupina je bila že od začetka namenjena srednješolcem in srednješolkam, ki so že na pol poti osamosvajanja.

Zaradi tega pri nas za vse skrbijo sami: od kuhanja, pospravljanja, do nakupovanja, pranja, sušenja in likanja perila.

V skupini je prostora za 8 mladostnikov ali mladostnic, s katerimi ob prihodu v stanovanjsko skupino sestavimo program dela, v katerem skupaj z njimi, njihovimi starši in pristojnimi centri za socialno delo postavimo cilje, katere se bomo vsi skupaj trudili doseči. Pri tem so nam mladostniki in mladostnice že večkrat dokazali, da nič ni nemogoče in da lahko njihova omejitev seže le do mej njihove domišljije.

Obravnava v stanovanjski skupini se nekako začne pri osnovah, to je pri hišnem redu in urniku dnevnih aktivnosti, s katerima seznanimo vsakega novinca ali novinko preden se sploh odloči za vključitev v našo stanovanjsko skupino. Kljub natančno postavljenemu urniku pa se vseeno najde ogromno časa, ki ga lahko preživimo v razno raznih prijetnih aktivnostih ali udejstvovanjih na določenih prireditvah: gledališče, kino, šport, bowling, gokart, razni izleti, pikniki, ipd. To je čas, ko stopimo malce izven formalnih vlog, ki so nam dane poklicno, in ko se med nami tudi ustvarjajo drugačne – prijateljske povezave.

Velik poudarek dajemo tudi na zaključku obravnave v stanovanjski skupini, saj večino mladostnikov in mladostnic po koncu obravnave čaka samostojno življenje in preživljanje. To za marsikoga pomeni ogromen stres in predstavlja velik strah, zato želimo vsakogar učiti tudi čim več praktičnih vsebin, ki jih bo lahko uporabljal na svoji samostojni poti.

Stanovanjsko skupino Kranj najdete tudi na Facebooku:

c0b00d2c155f2def440a